Müzakere Yönetim Hizmeti

Sosyal bir varlık olan insan, yaşamının her aşamasında çatışma ile karşı karşıya kalmakta, bu bağlamda iki tarafın uzlaşmasını amaçlayan “müzakere” kavramı önem kazanmaktadır. Çatışmaların günümüzde daha karmaşık hale gelmeleri, karşılıklı iki tarafın uyuşmazlığın çözümünde yetersiz kalmasına yol açınca, çatışma yönetiminde son yıllarda gelişen bir alan ise “üçüncü tarafların müdahale yöntemleri” olarak adlandırılabilecek “alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri” olmuştur. Bu yöntemler arabuluculuk, kolaylaştırıcılık, hakemlikten, hukuksal müdahaleye varan geniş bir yelpaze içerisinde ele alınmaktadır. Kişisel, profesyonel hayatın veya uluslararası iş, diplomasi ve hukuk dünyasının birçok evresinde ister istemez kendimizi bir müzakerenin içinde bulabiliyor ve süreklilik gösteren müzakere süreçlerini bir arada yaşayabiliyoruz. Ev kiralarken veya satın alırken, bir araba kazası sonrasında, bir mahkemede, büyük firmalar arasında birleşmelerin sağlanması için yapılan görüşmelerde, işçi-işveren-sendika üçlüsünün memur ve işçi ücret artışlarını belirleme görüşmelerinde, herhangi bir grevin sona erdirilmesi amacıyla sendika ile hükümet arasında yapılan pazarlıklarda, tatil yeri, sinema veya yemek seçimi için arkadaşlarımızla yaptığımız konuşmalarda, ülkeler arasında nükleer silahların sınırlandırılması, bir ticaret anlaşması imzalanması, dünyadaki değişik bölgelere uluslararası barışı koruma operasyonları ve insani yardım operasyonları icra edilmesi amacıyla yapılan çok taraflı veya ikili görüşmelerde, özetle toplumsal hayatın hemen her alanında müzakerelere rastlanmaktadır.

İstediğini, başkalarından elde etmek için karşılıklı iletişim süreci anlamına gelen müzakere, bir bilim ve uygulama alanı olarak işletme, yönetim, iktisat, strateji, sosyoloji, psikoloji, hukuk ve diplomasi gibi farklı bilim alanlarından beslenen bir kesişim kümesi olmasından dolayı, zengin bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüz dünyasının karmaşıklaşan uyuşmazlıkları göz önüne alındığında, farklı bilim ve uygulama alanlarından beslenen müzakere alanının, bu karmaşıklaşan uyuşmazlıklara çözümler getirebilecek bir derinlikte olduğu görülebilmektedir. 14 Müzakere, iş, yönetim, hukuk ve diplomasi alanında günümüzde gittikçe artan bir ilgi görmektedir. Daha iyi bir iş anlaşmasına yönelmek isteyen işletmeler, aralarındaki uyuşmazlıkları mahkemeye gitmeden çözmeye çalışan kurum ve kişiler, aralarındaki uyuşmazlıkları daha büyük sonuçlara ulaşmadan çözmeye çalışan ülkeler ve iş ortaklıkları yapmaya niyetli olan işletmeler günümüzde müzakereyi yoğun olarak kullanmaktadırlar. Ülkemizde uygulamaya giren “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu” kapsamında hukuki platformda mahkemeye gitmeden tarafların uyuşmazlıklarını çözecek olan arabuluculuk mekanizması, müzakereye olan ilgiyi günümüzde daha da artırmaktadır. Mecelle’de yer alan “Sulh hükümden evlâdır” sözü aslında, müzakere, arabuluculuk gibi “alternatif uyuşmazlık çözümü” yöntemleri ile elde edilebilecek çözümlerin, geleneksel mahkeme kararlarına göre çok daha iyi ve etkili olabileceğini vurgulamaktadır.

Peki Nedir Müzakere ?

Müzakere, birbirinden birtakım şeyler elde etmek isteyen tarafların diğer tarafı ikna etmek ve etkilemek suretiyle kendi istekleri gibi düşünmelerini ve taleplerini kabul etmelerini sağlamaya odaklanan, bilgi ve hüner ile sergiledikleri iletişim ve karar sürecidir. Evde, işte, toplumsal hayatta, alışverişte veya resmi bir müzakere masasında her birimiz kendimizi müzakereler içinde bulabilmekteyiz. Müzakere, iki veya fazla taraf arasında, karşılıklı görüşme, diyalog ve fikir alışverişi sonucunda bir konunun ele alınması olarak da tanımlanabilir. Ortak anlayışa ulaşmak, farklılık noktalarını çözmek, izlenecek hareket tarzı üzerinde anlaşma sağlamak, bireysel avantaj için işbirliği yaparak daha iyi bir sonuca ulaşmak, bir konu hakkında ortak karar vermek ve uyuşmazlıklarda uzlaşma sağlamak için yapılabilir. Yani müzakere ;

  • Etkili iletişim gerektiren bir süreçtir,
  • Taraf menfaatleri için en uygun çözüm yöntemlerinden biridir,
  • Günlük hayatımızda dahi sürekli kullandığımız bir yöntemdir,
  • Tarafların aktif ve gönüllü katılımı olan bir süreçtir,
  • Bilgi alışverişinin en üst seviyede olduğu, sürecin karşılıklı menfaatler üzerine kurulduğu bir çözüm yöntemidir.
  • Sürecin kaybedeni olmayıp, tarafların birlikte kazancı için yürütülen bir süreçtir,
  • Zaman ve maliyet açısından taraflara kazanç sağlar,
  • Genellikle kalıcı ve kesin çözümler üretilir.

Merkezimizde son derece tecrübeli ve bilgi birikimine sahip, müzakere tekniklerini çok iyi bilen ve uygulayan, içinde bulunulan durum ve olaya göre iletişim yöntemi ve süreç yönetim tarzı belirleyen, müzakere becerileri son derece gelişmiş, başarılı ve sizleri hedeflerinize ulaştırabilecek bir müzakereci ve iletişim uzmanı kadrosu ile hizmet vermekteyiz. Ulusal ve Uluslararası alandaki çözüm ortaklarımızla birlikte sizlere en yüksek kalitede hizmet sunuyoruz.