Arabuluculuk Hizmetleri

Henüz dava açılmamış ya da dava açılmış ve yargılaması devam eden  uyuşmazlıklarınızda arabulucuya başvurmanız mümkündür.

İhtiyari Arabuluculuk, konusu itibariyle arabuluculuğa elverişli bir ihtilafın çözümünde tarafların dava açılmadan önce iradi olarak arabuluculuk yolunu seçmeleridir. Yapılan arabuluculuk görüşmeleri çerçevesinde taraflar uzlaşırlarsa, dava açılmasına gerek kalmayacaktır. Taraflar arabuluculuk süreci içinde bir anlaşmaya varamazlarsa, dava açabileceklerdir.

Dava açıldıktan sonra, tarafların birlikte arabulucuya başvuracaklarını beyan etmeleri üzerine mahkemece, yargılama 3 ayı geçmemek üzere ertelenir. Taraflar uyuşmazlığı anlaşma ile çözerlerse; mahkemenin uyuşmazlık hakkında bir karar vermesine gerek kalmayacaktır. Mahkeme sürecinde arabuluculuk sebebiyle geçen dönemde, hak düşürücü ve zamanaşımı süreleri durur. Eğer taraflar arasında bir anlaşma zemini sağlanamaz ise, yargılaya kalınan yerden devam edilir. Bu süreçte tarafların herhangi bir hak kaybı olmaz.

Merkezi Ankara’da bulunan Arabuluculuk Merkezimiz; hukuki uyuşmazlığın taraflarına, arabuluculuk yolu ile bu  uyuşmazlığı  çözme hizmeti vermektedir. Alanında uzman kadromuz ile sizlere en yüksek kalitede hizmet vermek amacıyla ;ihtilafın taraflarının şehir dışında veya ülke dışında olması halinde, şehir yada ülke dışına gidilmek suretiyle ya da tarafların bulunduğu yerdeki iş ortaklarımız yolu ile arabuluculuk hizmeti yerine getirilmektedir. Arabuluculuk Hizmeti verdiğimiz alanlara kısaca değinecek olursak ;

Ticari Uyuşmazlıklar,  dava şartı olarak arabuluculuk kapsamında yer almaktadır. Kanunda belirtildiği üzere konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.

Ticari davalara ilişkin uyuşmazlıklarda, taraflar genel itibariyle ticari işletmeleri olan tacirler olacaktır. Ticari hayatta süreklilik önem arz ettiği için hızlı sonuçlar alınması gereklidir. Arabuluculuk daha hızlı sonuçlar alınabilen bir yol olduğu için daha kısa sürede taraflar kârlı sonuçlara ulaşacaktır ve bu durum ticari hayatı kolaylaştıracaktır. Ayrıca, arabuluculuk dava yoluna kıyasla barışçıl bir çözüm yoludur. Ticari uyuşmazlıkların arabuluculuk yolu ile çözümlenmesi sonucunda, taraflar ilişkileri zedelenmeden işlerini devam ettirebilme seçeneğine sahip olacaktır. Arabuluculuğun en önemli özelliklerinden biriyse, gizliliktir. Ticari hayatın içinde korunması gereken ticari sırlar da gizlilik prensibi gereğince korunmuş olacaktır. Ticari uyuşmazlıklara ilişkin getirilen bu düzenleme sonucunda ticari hayata ilişkin verimli sonuçlar almak mümkündür.

İşçi- İşveren Uyuşmazlıkları da istisnaları olmakla beraber dava şartı kapsamında yer almaktadır. Yargılaması devam eden iş davası sayısına baktığımızda, ülkemizde bu tür uyuşmazlık sayısının çokluğu hemen göze çarpmaktadır. Söz konusu uyuşmazlığa ilişkin davalar yıllarca sürebilmekte, hem zaman hem de ekonomik açıdan kayıplara sebep olmaktadır. Hem işçi hem işveren için  sorun olan bu belirsizlik durumunun en kısa sürede ortadan kaldırılması, tarafları rahatlatacak ve daha emin adımlar ile yola devam etmelerini sağlayacaklardır.

Tüketici Uyuşmazlıkları da son dönemde tarafların hukuki anlamda başını ağrıtan bir süreç haline gelmiştir. Taraflar, sunulan hizmet ya da kalitesiz mallardan, peşin ve taksitli satıştan, sigorta-ulaşım ve kargo sözleşmelerinden, abonelikten, özel eğitim ve kurslardan, devre tatil ve devre mülklerden, turistik turlardan ve özel hastane işlemleri gibi uygulamalardan kaynaklanan uyuşmazlıklar hakkında yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmadığından dolayı bir anlaşma zemini bulamamakta, dava açılması ile zorlu bir yola girilmektedir. Oysa ki uyuşmazlığınızı miktarınıza ve değerine bakılmaksızın siz ve diğer taraf birlikte belirlediğiniz bir arabulucu yardımıyla çözebilirsiniz.

Fikri Mülkiyet Hukukundan Kaynaklı Uyuşmazlıklar da arabuluculuğa elverişli olup ,

en sık karşılaştığımız uyuşmazlık türlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Marka, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı, tasarım, patent ve faydalı model gibi sınai mülkiyet hakkına tecavüz nedeniyle doğan uyuşmazlıklar,
  • Marka, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı, tasarım, patent ve faydalı model hükümsüzlüğü ve iptali kararından önce kurulmuş ve uygulanmış sözleşmeler uyarınca ödenmiş bedelin iadesine ilişkin uyuşmazlıklar,
  • Marka, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı patent, patent ve faydalı model hakkı sahibinin ağır ihmali veya kötü niyetli olarak hareket etmesi nedeniyle zarar görenlerin açacağı tazminat davaları ilişkin uyuşmazlıklar,
  • Çalışanların meydana getirdiği buluş ve tasarımlara ilişkin uyuşmazlıklar,
  • Patent başvurusunun gizli tutulduğu süre için Devlete karşı açılan tazminat davalarına ilişkin uyuşmazlıklar,
  • Tasarım ve patent hakkının devrinden veya lisans vermeden doğan sorumluluk nedeniyle açılacak tazminat davalarına ilişkin uyuşmazlıklar,
  • Sınai mülkiyet hakkının birden fazla sahibi olması durumunda ön alım hakkının kullanılmasına ilişkin uyuşmazlıklar,

Aile Hukukundan Doğan Uyuşmazlıklar da arabuluculuk yöntemiyle çözüme kavuşturulabilmektedir. Velayet ve boşanma konuları hariç olmak üzere nişan bozulması, hediyelerin iadesi, maddi ve manevi tazminat, evliliğin sona ermesi halinde mal paylaşımı, tazminat ve nafaka meseleleri arabuluculuk yoluyla çözülebilmektedir.

Yukarıda yer alanlar dışında İnşaat Hukukundan, Sözleşmeden, Bankacılık ve Finans alanlarından, Enerji, Maden, Petrol gibi alanlarda doğabilecek her türlü özel hukuk uyuşmazlığının Arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşturulması mümkündür.

Anka Arabuluculuk, Tahkim ve Uyuşmazlık çözüm merkezi olarak, bilgi birikimimiz ve tecrübemizin yanısıra, yerli ve yabancı çözüm ortaklarımız ile beraber çalışarak uyuşmazlık taraflarına en kaliteli hizmeti sunmaktayız.